Studenti Provozně ekonomické fakulty ČZU Praha měli nedávno možnost zapojit se do úspěšného Blended Intensive Programme (BIP), který se konal přímo v areálu fakulty a na dalších místech v ČR. Tématem programu bylo Zkoumání hodnotového řetězce ječmenného sladu v České republice. Akci organizovali a vedli kolegové Pavel Kotyza, Jana Melezínková, Bartłomiej Bajan a Tomáš Maier.
Cílem týdenního programu bylo přenést teoretické poznatky do praxe. Studenti proto navštívili klíčové subjekty v hodnotovém řetězci ječmene. Exkurze zahrnovaly návštěvu Sladovny Soufflet, jedné z největších sladoven v zemi, a dále seznámení s výrobou piva v Pivovaru Nymburk a v univerzitním Pivovaru Jeník na ČZU. Nechybělo ani nahlédnutí do historie pivovarnictví v Národním Muzeu Pivovarnictví v Kostelci nad Černými Lesy.
Vrcholem celého programu bylo intenzivní analytické cvičení, při kterém týmy mapovaly hodnotový řetězec, sbíraly data a vyhodnocovaly ekonomický dopad tohoto odvětví na HDP a státní rozpočet České republiky. V krátké době tak studenti získali ucelený a praktický přehled o českém sladařství a pivovarnictví.
Program se vyznačoval silným mezinárodním prvkem. V týmech pracovali studenti z celé řady evropských partnerských univerzit, jako jsou EPHEC, Rotterdam Business School RUAS, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, University College Cork a UC Leuven-Limburg, společně se studenty PEF ČZU. Tato multikulturní spolupráce, při které se práce efektivně dělila na základě specializací a kompetencí, se ukázala jako mimořádně efektivní a inspirativní.