Ecomondo 2022

V listopadu 2022 navštívili zástupci Centra projektů, inovací a transferu technologií PEF událost Ecomondo konanou v italském Rimini. Ecomondo je akce s inovativním formátem, která spojuje všechna odvětví cirkulární ekonomiky na jediné platformě: od obnovy materiálů a energie, inovativní technologie až po udržitelný rozvoj. V současnosti se jedná o jedinou platformou v Evropě, která nabízí široký program konferencí, workshopů a seminářů k prezentaci národních a mezinárodních výsledků a nových trendů týkajících se různých prvků cirkulární ekonomiky, včetně stavebnictví, recyklace obalů a elektroniky, automobilového průmyslu a dalších důležitých aspektů k přechodu k udržitelnému hospodářství.

Součástí akce bylo představení nových priorit v oblasti výzkumu a inovací v partnerství s průmyslovými sdruženími, ministerstvy, výzkumnými institucemi, Evropskou komisí, OECD, evropskými technologickými platformami a mezinárodními iniciativami.

Navštívili jsme přednášky EU, kde jsme se dozvěděli o možnostech financování a nápadech, které již nyní mění cirkulární ekonomiku. Dále jsme měli možnost slyšet přímo od zástupců mezinárodních projektů a společností o tom, jak evropské fondy pomohly uvést jejich inovativní nápady v život. Pro příklad uvádíme:

  • LIFE Programme
  • Horizon Europe - Cluster 5 (Energy, Climate and Mobility)
  • European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF)
  • Innovation Fund
  • Just Transition Mechanism (JTM)
  • European Innovation Council (EIC)

25. ročník Ecomondo byla vynikající událost na evropské scéně. Čísla jako 70.000 návštěvníků, 1400 značek zaplňujících 130 000 metrů čtverečních, stovky příběhů o inovacích, které přinesly start-upy a vystavující společnosti,  80 mezinárodních asociací působících v zelené ekonomice a 160 institucionálních akcí organizovaných dvěma vědeckými výbory Ecomondo a Key Energy hovoří za vše a pevně doufáme, že se nám povede akci navštívit v roce 2023 znovu.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.