Budoucnost potravinové bezpečnosti v EU

Pohled akademické sféry na konferenci věnované potravinové bezpečnosti v Bruselu prezentoval proděkan pro mezinárodní vztahy PEF ČZU doc. Ing. Karel Tomšík, Ph.D.

Tématem konference, které spojovalo všechny příspěvky, bylo zajištění dostupných a zdravých potravin v současné geopolitické situaci a v kontextu náročných vizí Zelené dohody pro Evropu. Opakovaně zaznělo, že k dosažení cílů Green dealu je třeba hledat přiměřené způsoby, které neohrozí potravinovou dostupnost, revidovat přístup ke GMO a podporovat přenos poznatků výzkumu do praxe.

Na konferenci, která proběhla 29. listopadu v sále Stálého zastoupení ČR při EU, vystoupili zástupci FAO, Generálního ředitelství pro oblast zemědělství, Ministerstva zemědělství ČR, dále několik europoslanců (členů zemědělského výboru), člen kabinetu místopředsedy EK Timmermanse, a zástupci z akademické a výzkumné sféry. Sympatické bylo, že hned několik řečníků bylo absolventy ČZU.

Zástupci ČZU během pobytu v Bruselu jednali též se zástupci Generálního ředitelství pro výzkum, CZELO, členy Stálého zastoupení, kteří se věnují zemědělství, a také s představiteli evropského sdružení na podporu farmářů a zemědělských družstev. Tématem byly mj. stáže a vzdělávací kurzy pro studenty ČZU.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.